Mákosrétes
8 fő részére
Nehézség:
könnyű
Kapcsolódó gyűjtemények
hozzávalók
- 50-60 dkg rétesliszt
- 3-4 dkg +8 dkg zsír
- kb. 4 dl langyos sós víz
- tojás
töltelék
- negyed kg darált mák
- tej
- cukor vagy méz
- reszelt citromhéj
- keményre vert tojásfehérje
Elkészítés
30 dkg lisztet teszünk egy nagy tálba, majd egy evőkanálnyi olajat, 1 db tojást és kb. 2 dl sózott vizet. Összegyúrjuk, hogy majdnem szétfolyó tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, amíg a tálról leválik. Ez kb. negyedóra. A tésztát cipóvá gyúrjuk, lisztezett sütőpapírra tesszük, olajjal megkenjük, s letakarva 20 percig pihentetjük. A tésztát újra átkenjük olajjal, és a kézfejünkön papírvékonyságúra nyújtjuk. A vastag széleit levágjuk, és hagyjuk pihentetni, míg megszikkad. Olajjal meglocsoljuk, s rúd alakban, zsemlemorzsával megszórva megtöltjük a töltelékkel. A tésztát rúd alakúvá hajtogatjuk. Tetejét olajjal megkenjük, a tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben alsó takaréklángon 30-40 percig sütjük. Pirosra sütjük még 5 percig felső takaréklángon. A mákot kevés tejben sűrűre főzzük, majd beletesszük a cukrot vagy a mézet, a reszelt citromhéjat, mazsolát. Keményre vert tojáshabbal lazíthatjuk.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.