Gesztenyemártás

4 fő részére

Nehézség:

könnyű

Beküldte:

hozzávalók 8 személyre

  • 0.5 kg gesztenye
  • 3 dl tejszín
  • 3 dkg liszt
  • 3 dl hús- vagy csontlé

Elkészítés

Pulyka mellé kiváló. A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk, áttörjük. A gesztenyét felfőzzük a liszttel elkevert tejszínnel. Tálalás előtt keverjük simára a hús- vagy csontlével. Fűszerezzük sóval.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

cingi75 írta 2008-12-16 12:17:23-kor:
légy szíves segíts, 12 személyre mekkora adagokat vegyek, másrészt én attól félek, hogy a liszttel és tejszínnel valo fõzés során minden összecsomósodik-és vajon mennyi idõ a fõvése így.Elõre is köszönöm az segítséget, és kívánok Áldott Békés Karácsonyt.zsuzsi
Süti írta 2008-12-16 16:33:26-kor:
Kedves Gingi! Úgy számolj, hogy azért lesz a mártás mellé hús is, így 75 dkg elég is lenne, viszont, minthogy vendégeid is lesznek, hátha nagyétkûek, így mindig számolj még hozzá valamicskét, hogy biztos elég legyen. Így ha javasolhatom, akkor inkább vegyél 1 kg gesztenyét, így jut is, marad is. Ha biztosra akarsz menni, akkor a lisztet és a tejszínt keverd össze egy kis hideg vízzel). Keverd össze egy nagyobb!!!! tálban. A gesztenyére öntsd rá a csontlevet, majd mielõtt a lisztes tejszínt belekevernéd, egy kis forró csonlevet meríts a tejszínes keverékbe. Nem kell szûrõ ha így csinálod, csak a legfontosabbakat ki ne hagyd: nagy keverõtál, egy kis víz a tejszín és a liszt mellé, és mielõtt a forró ételbe tennéd a tejszínes keveréket, tegyél egy kis forró levet bele. A fõzéssel kapcsolatban édesanyám amikor tanított fõzni, mindig azt mondta ha kérdeztem, hogy mennyi ideig kell fõzni, hogy 40 perc. Minden ételnél ezt válaszolta. Kiindulási alapnak szerintem neked is kiváló. De a gesztenyét kb. 25 percig kell fõzni. Jó próbálgatást. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok és Békés, Boldog Új évet!