Bécsi szelet

4 fő részére

Nehézség:

könnyű

Beküldte:

Kapcsolódó gyűjtemények

hozzávalók

  • kb. 1 kg hús
  • liszt
  • 5 tojás
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

A húst vékonyra felvágjuk, majd alaposan kiklopfoljuk. Besózzuk mindkét oldalát. Három tányért készítünk elő. Az elsőbe lisztet, a másodikba tojást, amit felverünk, a harmadikba zsemlemorzsát rakunk. Sorban megforgatjuk mindhárom tányérban a húst, majd forró bő olajban készre sütjük.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

George írta 2008-10-08 19:17:05-kor:
A bécsi szelet kizárólag borjúhúsból készül! Minden más rántott hús!
kokmar írta 2008-10-12 23:18:56-kor:
Kedves George! Azért bécsi, mert tojásos, zsemlemorzsás bundával készült. Igaz, legtöbbször borjúból készül. De lehet, hogy nem is borjúból, hanem ürühúsból kéne készíteni? Miért is? Íme néhány érdekesség:(www.fokusz.info/index.php?cid=1285654298&sid=1871601123 oldalról): A bécsi szelet nem Milánóban született, hanem a szálak visszanyúlnak az olasz reneszánsz bukásának idejére. A 15. század végén francia, német és spanyol zsoldos csapatok törtek Itáliára. A mûvészet hona csatatérré vált. A spanyolok ötször is elfoglalták Milánót. Nemcsak lobogó harci zászlókat hoztak, hanem aranyszínû rántott szeleteket is. Régi spanyol szakácskönyvekben "chuleta andaluza" elnevezéssel szerepel ez az étel. Andalúzia az 1491-es granadai gyõzelem után keresztény kézre került ugyan, de a lakosság továbbra is ragaszkodott az ürühúsok hagyományos arab elkészítéséhez, a prézlihez, a tojássárgájához. A bécsi szelet, a milánói szelet, azaz a spanyol chuleta ezek szerint mór szelet.
George írta 2009-03-20 17:47:39-kor:
Kedves Kokmar! Lehet, hogy itthon ezt egy kicsit lazábban kezelik, az én tapasztalataim német nyelvterületröl származnak, ahol a fogyasztóvédelem figyelmeztet, ha az étlapodon "Bécsi szelet" áll és azt nem borjúból készíted. A német és az osztrák élelmiszerkönyv (Deutsches Lebensmittelbuch) szerint a korrekt megnevezés nem borjúhús esetén "Bécsi szelet sertésböl" vagy "Sertésszelet bécsi módon".