Almáslepény

10 fő részére

Nehézség:

könnyű

Beküldte:

Kapcsolódó gyűjtemények

hozzávalók

  • 0.5 kg finom liszt
  • 20-25 dkg vaj
  • csipet só
  • 5 dkg porcukor (2 evőkanál)
  • 1 kávéskanál rum
  • 2 db tojássárgája
  • 2 db fehérje a tészta megkenéséhez
  • 4-5 evőkanál tejföl

töltelék

  • 1.5 kg gyalult alma
  • 10 dkg cukor (de ízlés szerint lehet kevesebb és több is)
  • 10 dkg darált dió

Elkészítés

Vízzel is helyettesíthetjük, ha tojás és tejföl nélkül akarjuk sütni. Előmelegítjük a sütőt. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Két cipót formáljunk, negyedórán keresztül pihentetjük. Kinyújtjuk a tésztát, olyan tepsibe helyezzük, aminek pereme van. Figyeljünk, hogy az oldalán is tészta legyen. Zsemlemorzsával megszórjuk, a tölteléket elterítjük, majd mazsola, fahéjas cukor, darált dió, végül a zsemlemorzsa a sorrend. Betakarjuk a maradék villával megszurkált kinyújtott tésztával, a tejfölt elkeverjük tojássárgájával, a tetejére kenjük. 30-40 percen keresztül mérsékelt lángon sütjük. Töltelék: meghámozzuk az almát, lereszeljük, majd addig pároljuk, míg puha pépet kapunk, ezután beleszórjuk a cukrot is. Nem muszáj párolni, ha valakinek nincs rá ideje.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.