Almáslepény
10 fő részére
Nehézség:
könnyű
Kapcsolódó gyűjtemények
hozzávalók
- 0.5 kg finom liszt
- 20-25 dkg vaj
- csipet só
- 5 dkg porcukor (2 evőkanál)
- 1 kávéskanál rum
- 2 db tojássárgája
- 2 db fehérje a tészta megkenéséhez
- 4-5 evőkanál tejföl
töltelék
- 1.5 kg gyalult alma
- 10 dkg cukor (de ízlés szerint lehet kevesebb és több is)
- 10 dkg darált dió
Elkészítés
Vízzel is helyettesíthetjük, ha tojás és tejföl nélkül akarjuk sütni. Előmelegítjük a sütőt. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Két cipót formáljunk, negyedórán keresztül pihentetjük. Kinyújtjuk a tésztát, olyan tepsibe helyezzük, aminek pereme van. Figyeljünk, hogy az oldalán is tészta legyen. Zsemlemorzsával megszórjuk, a tölteléket elterítjük, majd mazsola, fahéjas cukor, darált dió, végül a zsemlemorzsa a sorrend. Betakarjuk a maradék villával megszurkált kinyújtott tésztával, a tejfölt elkeverjük tojássárgájával, a tetejére kenjük. 30-40 percen keresztül mérsékelt lángon sütjük. Töltelék: meghámozzuk az almát, lereszeljük, majd addig pároljuk, míg puha pépet kapunk, ezután beleszórjuk a cukrot is. Nem muszáj párolni, ha valakinek nincs rá ideje.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.